Kurdiska Kelane

Många matkulturer tycker om att stoppa någon typ av grönsak eller kött i bröd och sedan trycka i sig. Vi har tacos, samosa, tunnbrödsrulle och mycket mer. Gemensamt för dem alla är att de oftast faller inom kategorin ”comfort food”. Och ja – bröd är ju gott. Kämpar man sedan lite med vad som ska stoppas i kan det med stor säkerhet bli ett lyckligt äktenskap.

Kurdiska Kelane är just den typen av bröd eller mat. I grunden är det en rund, tunn vetedeg som viks över salladslök. Det blir alltså en form av pirog. Därefter tillagas den i ugn, på spisen eller över öppen eld. När det är klart penslas det med bröd.

Det finns varianter av Kelane, med andra namn och andra fyllningar över hela Mellanöstern. Vi brukar oftast fylla med salladslök och ibland fetaost. Jag har ibland snuddat på tanken att testa fylla med lite köttfärs och vitlök, men då blir det en helt annan rätt.

Nåväl, nu gör vi kelane:

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • Cirka 1,5 dl ljummet vatten
  • 2-3 salladslökar, finhackade
  • (Valfritt) 100 g fetaost, smulad

För pensling:

  • 2 msk smält smör eller olivolja

Tillvägagångssätt:

  1. Blanda vetemjöl och salt i en skål.
  2. Tillsätt olivolja och ljummet vatten gradvis medan du knådar degen. Knåda tills du får en smidig och elastisk deg.
  3. Låt degen vila under en fuktig handduk i ca 30 minuter.
  4. Förbered under tiden fyllningen genom att finhacka salladslöken (och eventuellt smula fetaosten).
  5. Dela degen i 4-6 lika stora bitar.
  6. Kavla ut varje bit till en tunn, rund form.
  7. Lägg fyllningen (salladslök och eventuellt fetaost) på ena halvan av den utkavlade degen.
  8. Vik över den andra halvan och nyp ihop kanterna ordentligt så att fyllningen inte rinner ut.
  9. Hetta upp en stekpanna eller gjutjärnspanna på medelhög värme.
  10. Stek kelane i den torra pannan i cirka 2-3 minuter på varje sida, eller tills de får en gyllenbrun färg och små blåsor bildas på ytan.
  11. Pensla de färdiga kelane med smält smör eller olivolja medan de fortfarande är varma.
  12. Servera direkt medan de är varma och krispiga.

Du kan variera hur mycket fyllning du vill ha i. Jag föredrar själv att inte ha så mycket i, men det är en smaksak.

Lämna en kommentar