Enkla, kripspiga kyckling-carnitas

I vår familj älskar vi mexikansk mat. Framförallt gubben i familjen scannar kokböcker och nätet efter nästa mexikanska recept. Vi har testat mycket. En favorit är Jonas Crambys: ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden.  

Med åren har vi blivit riktigt duktiga på mexikansk matlagning. Vill du ha catering i Linköping med mexikanskt tema är det bara att höra av sig.

Vill du fixa något enkelt själv kan du testa dessa smidiga kyckling-carnitas. De är klara på under en timme, inklusive förberedelser och allt.

Kycklingcarnitas är en underbar rätt som tillagas genom att kyckling kryddas med spiskummin och oregano. Det får gotta ihop sig i ugn på en bädd av lök och vitlök i 40 minuter. Därefter dras köttet isär och gratineras tills det fått en knaprig, brynt yta. Serveras med limejuice som fräschör. Resultatet påminner om härligt frasig och smakrik fläskcarnitas, men med kyckling. Passar utmärkt i tacos, på sallad eller i quesadillas. En enkel tillagning som ger maximalt utbyte av smak och konsistens.

Ingredienser (4-6 portioner)

  • 1/2 medelstor gul lök, tunt skivad
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • ca 1 kg kyckling utan ben
  • 2 tsk salt, mer vid behov
  • 1/2 tsk torkad oregano & 1/2 tsk spiskummin
    Man kan experimentera med mängden här. Tänk bara på att det är två kryddor som lätt tar över.
  • 1 dl vatten
  • Saften från 1 lime

Serveringsförslag: Tortillabröd, avokadoklyftor, färsk koriander, silverlök, salsa, limeklyftor

  1. Placera ett galler i mitten av ugnen och värm upp till 200-225°C.
  2. Lägg lök och vitlök i ett jämnt lager i en ugnsfast form.
  3. Blanda salt, oregano och spiskummin i en liten skål.
  4. Strö kryddorna över kycklingbitarna och lägg dem sedan i ett jämnt lager ovanpå löken.
  5. Häll i vattnet.
  6. Täck formen väl med aluminiumfolie och låt puttra i ugnen tills kycklingen är tillagad, ca 40 minuter.
  7. Ta ur formen och ta bort folien.
  8. Sätt på grillfunktionen i ugnen (och dra upp gradantalet något).
  9. Häll av överflödig vätska från formen till en värmetålig bägare
  10. Dra isär kycklingbitarna med gafflar.
  11. Tillbaks in i ugnen. Gratinera tills kycklingen fått en fin bryning och knaprig yta, ca 5 minuter.
  12. Ta ut kycklingen. Pressa över limesaften och vänd runt. Smaka av och salta vid behov. Fukta med lite av kokvätska om så önskas.

Servera i tortillabröd med valfria tillbehör.

Lämna en kommentar