Vinägrett – basen för en lyckad sallad

En god vinägrett är hemligheten bakom en fräsch och välsmakande sallad. Med några få ingredienser och rätt proportioner är det lätt att få till en klassisk dressing som lyfter smakerna. Här är grundreceptet för en vinägrett som du sedan kan variera i det oändliga.

Grundrecept Vinägrett (4 portioner):

3 msk vinäger (valfri sorts vinäger som vin-, äppelcider- eller balsamicovinäger)
6 msk matolja (olivolja, rapsolja eller en blandning)
1 tsk dijonsenap (valfritt) 1 kryddmått salt 1/2 kryddmått nymalen svartpeppar 1 tsk honung eller ljus sirap (valfritt)

Gör så här:

  1. Häll vinäger, olja, senap, salt och peppar i en liten skål.
  2. Vispa så att smakerna vänds ihop.
  3. Smaka av och ev justera med mer vinäger för syrlig smak eller mer olja för en lenare dressing.
  4. Tillsätt honung/sirap om du vill ha en len sötma.

Tips och variationer:

  • Byt ut vinäger mot annan syra som citron, apelsinjuice eller vin.
  • Prova olika oljor som avokadoolja, vallmooljaolja etc.
  • Smaksätt med örter, vitlök, chili eller annan kryddning.
  • Vispa ner tärnad lök, hackad ägg eller yoghurt för mer textur.

Den färdiga vinägretten vänds ner i den färska salladen precis före servering så att blandningen inte blir suddig. Förvara eventuellt överbliven dressing kallt och skaka om innan användning. Med en god vinägrett är det lätt att variera salladen och få en ny smakupplevelse varje gång!

Lämna en kommentar